Natuschka Lee är forskare vid Umeå universitet. Hon leder nu ett forskningsprojekt om insekters pollinering. I klippet berättar hon om varför det är viktigt. Foto: Audun Braastad / TT

De minsta djuren tar plats på Junsele Djurpark

Uppdaterad
Publicerad

Junsele Djurpark brukar vi förknippa med djur – högt upp i näringskedjan.

Men nu ska även de allra minsta – pollinerande insekter – få sin plats i parken.

Det är ett forskningsprojekt och ett inslag för besökare i parken på samma gång. En insektsled genom urgammal skog där tambins beteende ska jämföras med vilda bin.

– Det är helt orörd skog där vi ska sätta upp skyltar och man ska kunna lära sig mer om insekter för varför ska man inte kunna göra det i en djurpark, säger Natuschka Lee, forskare vid institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap, Umeå universitet.

5000 okända insekter

Hon menar att det behövs mer forskning på våra insekter. Enligt en studie från det svenska Artprojektet från förra året finns det minst 5000 insekter som vi inte känner till, påpekar hon.

Pollejnakten

I många fall vet vi inte heller vilka blommor de pollinerar. Det vill säga, för att kunna stöda Sveriges pollinatörer långsiktigt och gediget, behöver vi också mera ekologisk forskning och utbildning kring dessa teman. 

I klippet berättar hon mer om det nationella projektet Pollenjakten som ska öka kunskap för bland annat biodlare om vilka växter bina pollinerar.

Nobelprismuseet

Vill du veta mer om Forskarhjälpen eller Pollenjakten går det bra.

Forskarhjälpen drivs av Nobelprismuseet och finansieras av Stiftelsen för Strategisk Forskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.