Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Demonstration i Sundsvall: ”Iranska regimen är emot alla kvinnor” Foto: SVT

Demonstration i Sundsvall: ”Iranska regimen är emot alla kvinnor”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste oroligheterna i Iran har inte bara skapat demonstrationer i hemlandet, men också på flera håll i världen. Idag hölls en demonstration på torget i Sundsvall, där man visade sitt stöd för det iranska folket.

– Vi ska säga till dem att de inte är ensamma, vi är här och vi ska visa världen att vi är stolt och att vi älskar dem, säger Parvaneh Hatami, som deltog i demonstrationen.

Under demonstrationen spelades musik, man ropade ut i kör att man vill få ett slut på diktaturen och att iranska kvinnor ska få bli fria. Mitt i den halvmåne som deltagarna hade skapat ställdes en grill ut där kvinnorna kunde komma fram och bränna sina sjalar. Det låg även ett tiotal bilder på Mahsa Amini, där man placerade ut rosor runt om.

Mahsas dödsfall startade oroligheterna

Startskottet för upploppen i Iran kom i samband med att 22-åriga Mahsa Amini blev gripen av moralpolisen i landet och några timmar senare förklarades hon död. Anledningen att Mahsa blev gripen var att hennes slöja inte satt korrekt.

– Moralpolisens agerande mot särskilt kvinnor är oacceptabelt, därför är vi här idag, för att stödja upproren som sker i Iran, säger Habib Effati.

Efter hennes dödsfall har det uppstått upplopp i flera städer i Iran och regimen har satt in polis för att bemöta ilskan. På vissa håll har det blivit väldigt våldsamma sammandrabbningar med fler människor som fått sätta livet till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer