Foto: SVT.

Ny studie visar: Barn i ambulans riskerar få för lite smärtlindring

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår en studie kring hur barn omhändertas när de åker ambulans. Den första delstudien visar att ambulanspersonal är rädd för att ge för mycket smärtlindring – och därför håller tillbaka.

– Problemet blir att barnet kanske har ont och blir mer svårbehandlat, säger forskaren Malin Rising Holmström.

Universitetslektor Marie Häggström och kollegan Malin Rising Holmström på Mittuniversitetet forskar kring omhändertagandet av barn som åker ambulans. Ett område som det forskats väldigt lite på hittills.

Forskningen görs i Västernorrland, Gävleborg och Jämtlands län. 18 sjuksköterskor i Västernorrland och Gävleborg har deltagit i en delstudie.

– Det visar hur man upplever att det är att vårda barn som har ont. Det skiljer sig både i bemötande och kommunikation. Det är många saker man behöver göra annorlunda när det gäller doser och utrustning, säger Marie Häggström.

Rädd att ge för mycket smärtlindring

– Vi såg också att man tenderar att ge mindre doser för att man är rädd att ge för mycket. Man är ovan vid dosering och då håller man hellre tillbaka. Problemet blir att barnet kanske har ont och blir mer svårbehandlat, säger Malin Rising Holmström som är barnsjuksköterska och lektor.

Personal behöver även hantera barnets föräldrar vid akuta sjukdomsfall. Tidigare forskning har visat att de behöver tydlig information om vad som händer och vad som förväntas av dem. Något delstudien bekräftar.

– Det finns sjuksköterskor som beskriver en strategi att man ger föräldrarna en uppgift. Till exempel att sjunga en sång för barnet. Samtidigt är ambulansen ett trångt utrymme och det viktigaste är ju vården så det är en utmanande kontext, säger Malin Rising Holmström.

– Föräldern är en viktigt resurs att använda. Men det är klart att det är ytterligare en person att ta hänsyn till, vilket kan skilja sig från andra situationer, säger Marie Häggström.

Det finns i dag lite forskning kring så kallad prehospital vård och patiensäkerhet. Särskilt outforskat är det när det gäller pediatrik, det vill säga barnhälsovård.

Söker föräldrar och barn till studien

– Vi vill veta mer om vårdmötet och omhändertagandet. Det är otroligt stressande att vårda barn och det görs dessutom sällan så det är viktigt att få mer kunskap, säger Marie Häggström, en av forskarna.

– Barn i sig är ju en sårbar grupp och speciellt i en främmande miljö som en ambulans. Man har ont och det har hänt något hemskt, säger Malin Rising Holmström.

Man söker nu föräldrar i de tre länen, som kan och vill dela med sig av sina och barnens erfarenheter.

–Föräldrarna blir en viktig del. Vi skulle senare vilja komplettera med barnen och höra hur de upplever det, säger Marie Häggström

– Målet är att göra att ett förbättringsarbete för barn som vårdas i ambulans. Det kan vara så att vi föreslår någon utbildning till exempel, säger Marie Häggström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.