Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad händer egentligen i kroppen när du blir kär – och varför gör kroppen som den gör. Professorn Monique Pfaltz vid Mittuniversitetet reder ut frågorna om kärlek. Foto: Sara Carlzén/SVT, Arkiv

Det händer i kroppen när du blir kär – känsloforskaren på Mittuniversitetet reder ut

Uppdaterad
Publicerad

Vad händer i kroppen när du blir kär och varför fungerar kroppen som den gör?

Monique Pfaltz, professor vid Mittuniversitetet, forskar om emotionella processer och svarar på frågorna om kärlek i videon.

Kärleken är extra mycket i våra medvetanden under Alla hjärtans dag. Men kärlek kan vara lurigt att förstå och kanske ännu svårare att tolka. Professorn Monique Pfaltz har forskat om känslor i över 20 år och får ses som expert på ämnet.

– Man ska komma ihåg, särskilt på Alla hjärtans dag, att kärlek inte bara är förknippat med positiva känslor för alla. Vilka känslor man har kring den här dagen kan bero en hel del på våra historier och just i dag kan det aktiveras negativa tankar om tidigare relationer och relationer till våra föräldrar och andra i vår omgivning, säger hon.

I videon ger hon svar på följande tre frågor om kärlek:

• Vad händer i kroppen när du blir kär?

• Varför fungerar kroppen på det här sättet?

• Är det någon skillnad mellan ny och gammal förälskelse?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.