Foto: SVT

Det här gäller vid fastighetsinlösen

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket har rätt att lösa in mark som behövs permanent för järnvägsändamål.

Sedan 2013 har fastighetsägaren rätt att begära tidig inlösen, innan det finns en gällande väg- eller järnvägsplan.

Först när besluten om järnvägen vinner laga kraft löser Trafikverket in husen – om man inte har synnerliga skäl för att beviljas förtida inlösen. Dit hör till exempel skilsmässa och dödsfall.

När inlösen blir aktuell görs en värdering av en opartisk värderare som Lantmäteriet förordnar. Husägaren får marknadsvärdet och ett påslag på 25 procent. Även fastighetsägarens flyttkostnader ersätts av staten.

Tanken är att en fastighetsägaren ska vara ”ekonomiskt skadeslös” i samband med en inlösen.

Mark- och miljödomstolen avgör

Det utgår ingen ersättning för affektionsvärden. Om det skulle bli en tvist om ersättningen är det mark- och miljödomstolen som avgör denna.

I mark- och miljödomstolen svarar Trafikverket för både sina egna och motpartens kostnader, oavsett utgången i målet. Det gäller dock inte om målet överklagas vidare.

Mer om tidig inlösen

Genom nya bestämmelser i väglagen och lagen om byggande av järnväg, infördes 2013 en skyldighet för Trafikverket att i undantagsfall lösa in hel eller delar av fastighet på fastighetsägarens begäran, även om det inte finns någon gällande väg- eller järnvägsplan.

En fastighetsägare som drabbas orimligt hårt ska kunna beviljas förtida inlösen om situationen bedöms mycket ömmande. Men det krävs synnerliga skäl. Dit hör exempelvis skilsmässa, arbetslöshet, dödsfall och andra omständigheter.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.