”Det kommer mera”

Uppdaterad
Publicerad

Avslöjandet om Sverigedemokraterna visar att valrörelsen kommit igång. Det säger statsvetaren vid Mittuniversitetet, Göran Bostedt som tror att det kommer mera...

I en intervju efter avslöjandet om SD-politikers uttalanden tror Göran Bostedt att det kommer att påverka opinionen. Han hänvisar bland annat till uttalandet, ”Hoppas dom svälter sig till döds!” som Marie Stensby skrev (SD) på sajten Avpixlat.

– I någon allmän moralisk mening är det just önskemålet om att man önskar livet ur andra människor som är särskilt anmärkningsvärt. Det är något vi inte är vana vid i det politiska debattklimatet i Sverige, säger han.

Önskade livet ur flyktingbarn

Påverkar väljarna

Kommer det att påverka väljarnas inställning till Sverigedemokraterna

– Ja det tror jag, SD har vuxit kraftigt och därmed har det tillkommit väljargrupper som är känsligare för extrema uttalanden än tidigare. Det är olyckligt för Sverigedemokraterna att det här har blivit känt. Partiet säger sig ha rensat upp bland de mest extrema partiföreträdarna men de senaste uppgifterna visar något helt annat.

– Jag skulle bli förvånad om det inte kommer fler avslöjanden eftersom SD profilerat sig på en fråga som är starkt polariserande i samhällsdebatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Önskade livet ur flyktingbarn

Mer i ämnet