Foto: SVT

”Det lindrigaste jag kommer på är att skjuta dem i benet”

Uppdaterad
Publicerad

Den hyrläkare i Västernorrland som sagts upp med omedelbar verkan för rasistiska och diskriminerande inlägg i sociala medier slår nu tillbaka mot regionledningen. I en intervju med P4 Västernorrland försvarar han sina twitterinlägg och budskapen i dem.

Under tisdagsförmiddagen stod det klart att ledningen för Region Västernorrland säger upp en hyrläkare med omedelbar verkan.

Det sedan han publicerat inlägg och kommentarer i sociala medier som sjukhusdirektör Nina Fållbäck Svensson anser vara både nedvärderande och diskriminerande.

”En kristen plikt”

På twitter har läkaren som tjänstgjort som hyrläkare i länet under hela sommaren bland annat skrivit att invaderande kriminella skulle skjutas i benet, plåstras om och skickas tillbaka till Marocko. Detta som en kristen plikt.

– Rent nazistiska uttalanden, sa Nina Fållbäck Svensson till SVT Västernorrland på tisdagen.

– Det läkaren gjort är inte förenligt med regionens värdegrund. Någon som uttalar sig så skulle jag som patient inte känna mig trygg med, sa hon vidare.

”Sverige i ett nötskal”

Till P4 Västernorrland säger nu läkaren själv att han är helt oförstående till sjukhusdirektörens agerande.

– Det här är alltså oerhört ansvarslöst från en sjukhusdirektör att agera på det sättet som hon gör, säger läkaren till P4 Västernorrland.

– Jag har jobbat prickfritt som doktor i 40 år. Jag är en erfaren specialist och jag sköter mina patienter väl. Och här har vi en märklig figur till sjukhusdirektör som går ut och uttalar, insinuerar, att jag är nazist. Och säger upp mig på grund av att jag twittrar...det är Sverige i ett nötskal i dag. fortsätter han.

”Måste agera”

Som läkare, är det inte anmärkningsvärt då att du tycker att man ska skjuta någon i benet?

– Ja men...därför att, om det kommer 100-tals, du vet ju inte vad som händer, du kan bli dödad, du kan bli misshandlad, du kan få hjärnskador. Det är klart du måste agera. Och då får man ju skjuta dem... det är det lindrigaste jag kommer att tänka på. Att skjuta någon i benet, som försöker skada en.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.