Natasha och Leo, elever på anpassade gymnasiet på Västermalmsskolna i Sundsvall

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Natasha Lorentzon och Leo Bylund, elever på anpassade gymnasiet, är nöjda med att nu slippa åka runt till olika ställen i Sundsvall för att kunna ha idrottslektioner. Foto: Pierre Ragnehag

Specialanpassad idrottshall i Sundsvall invigd

Uppdaterad
Publicerad

För tre miljoner kronor har Sundsvalls kommun skapat en idrottshall designad och anpassad för unga med speciella behov.

– Äntligen får de här eleverna en egen hall, tidigare har de behövt åka runt till olika ställen i stan, säger Birgit Fältstam, rektor för anpassade gymnasiet vid Västermalmsskolan.

Med pompa och lite ståt invigdes idag den första tillgänglighetsanpassade idrottshallen i Sundsvall. Det betyder – i lite mera klartext – en idrottshall som designats med dämpade färgar, och utan ett virrvarr av målade streck i golvet för allehanda sporter, berättar Mårten Gräntz, idrottlärare på Västermalm.

Designen är anpassad för att skapa en miljö utan starka – och störande- synintryck för eleverna på anpassade gymnasiet på Västermalm i Sundsvall.

– Det ska vara en lugn, trygg miljö som skapar en lust att röra sig, säger Mårten Gräntz.

Eleverna Nastasha och Leo är båda jättenöjda med hur det blev.

– Det är bra att vi nu fått en egen gympasal, tycker Leo.

– Nu slipper vi bli uttittade, säger Natasha.

Följ med till den nya idrottshallen – och se rektorn själv testa den mest spännande prylen – i klippet.

Rektorn testar själv den interaktiva tavlan där flera olika spel kan köras. Tanken är att tavlan ska stimulera eleverna till rörelse. Foto: svt

Vad är en anpassad gymnasieskola?

Anpassad gymnasieskola är till för unga som har en intellektuell funktionsnedsättning eller hjärnskada och behöver fler anpassningar än vad gymnasieskolan har.

Den anpassade gymnasieskolan ska ge god grund för att kunna delta aktivt i samhällslivet, och för att kunna studera vidare eller söka jobb.

Individuella programmet inom anpassade gymnasieskolan är en fyraårig utbildning, och alla elever har en individuellt anpassad studieplan.

Planen utarbetas tillsammans mellan elev, mentor och vårdnadshavare.

Källa: Skolverket/ Sundsvalls kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.