Robin Hörnkvist, Scenklart tillsammans med Åke Holmberg, vd på CoreIT. Foto: Thomas sundberg/SVT

Digitala luncher ska bryta isolering i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Inom riskgrupperna är det många som tvingas sitta ensamma. För att lindra ensamheten ska man nu testa digitala lunchsamtal i Örnsköldsvik.

På initiativ av kommundirektören i Örnsköldsvik har flera aktörer slutit upp i ett försök att delvis bryta den ofrivilliga isolering som personer i riskgrupper tvingats in i. För 100 kronor ska isolerade, med start nästa vecka, kunna beställa en lunchlåda från en lokal restaurang. Lunchlådan skickas hem till beställaren tillsammans med en surfplatta som är förbered för videosamtal. Själva samtalet som genomförs med andra i samma situation kommer att ledas av Robin hörnkvist som är känd för sina omtyckta äldregalor.

– Min roll i det här projektet kommer ju att vara värd och att samtala under de digitala luncherna. Jag kommer att styra allt via en platta och prata med dem som är med. Förmodligen kommer jag också att bjuda på något kulturellt inslag på pianot, säger Tobin Hörnkvist.

Enkel uppkoppling

Surfplattorna har förberetts för att det ska vara väldigt enkelt att vara med på lunchträffarna. Ingen egen internetuppkoppling krävs då de är utrustade för att kunna koppla med mobilt bredband.

– Vi ställer ut en surfplatta som är uppkopplad och klar. Så den som vill vara med på lunchen behöver inte ha någon teknisk kompetens. man ställer upp plattan på köksbordet tillsammans med sin lunchlåda och deltar på lunchen, säger Åke Holmberg som är vd på CoreIT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.