Katja Gustafsson – mångårig DJ med erfarenhet från klubbar och festivaler över hela världen leder utbildningen. – Det är som vilket yrke som helst, menar hon Foto: svt

Drömmen om klubblivet – unik DJ-utbildning i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

En unik utbildning har dragit igång i Härnösand – nyligen startade ”DJ Producer Academy” – en sex månader lång distansutbildning för blivande DJ-producenter.

– Det här är artister, säger DJ:n Katja som leder utbildningen. Hon tycker att det är dags att höja statusen för branschen.

Katja Gustafsson har spelat på klubbar och festivaler över hela världen som DJ.  Nu sitter hon hemma i sitt kök i Härnösand med 18 elever från hela landet uppkopplade diigtalt och lär ut allt hon kan om DJ-branschen. 

Helén Lundquist-Dahlén på Härnösands Folkhögskola berättar att utbildningen kom till med kort varsel, men intresset var stort och skolan fick fler anmälningar än man hade platser.  Nu hoppas hon på en fortsättning, kanske ettårig utbildning.

– Det är ett yrke som vilket som helst, säger Katja Gustafsson, som tycker att det är hög tid att införa högskoleutbildning för DJ-producenter.

– Det här är artister som ska kunna skapa sin egen musik, förklarar hon.

– Om sångare och musiker har den möjligheten, varför inte också DJ-producenter?, menar hon.

Det är dessutom en bransch i medvind – svenska internationella fixstjärnor som Avicii och Swedish House Mafia har satt ljuset på Sverige.

– O ja, säger Katja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.