Foto: Fredrik Israelsson

Djupt problematisk ekonomisk situation för Region Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Vid dagens möte i regionstyrelsen för Region Västernorrland framkom att den ekonomiska situationen är djupt problematisk och att man inte är i närheten av att klara besparingskraven. Styrelsen beslutade också om att inrätta en ny chefstjänst.

Region Västernorrland kommer inte att klara sparkravet på 150 miljoner enligt en rapport från Hälso- och sjukvårdsnämnden som redovisades av ordföranden Lena Asplund (M) i samband med onsdagens regionstyrelsesammanträde.

– Regionen kommer bara att klara besparingar på 50 miljoner, konstaterar Jonny Lundin (C), som är oppositionsråd i regionen.

Sparkrav

Styrelsen gav regiondirektören i uppdrag att direkt börja jobba med frågan om hur man ska klara besparingarna.

– Vi måste naturligtvis göra alla nödvändiga åtgärder som krävs under coronapandemin samtidigt som vi måste se över kostnaderna för hyrpersonal och att vi klarar specialistsjukvården, säger Jonny Lundin (C).

-Dagens rapport från Hälso- och sjukvårdsnämnden visar att man inte kunnat följa upp ekonomin på det sätt som krävs. Arbetet för en ekonomi i balans får inte tappa i tempo, säger Glenn Nordlund (S) som är ordförande för regionstyrelsen.

Regionstyrelsen beslutade också om att inrätta en tjänst som biträdande regiondirektör, tillika hälso- och sjukvårdsdirektör. Något som vänsterpartiet röstade nej till.

– Fokuset måste ligga på att föra ner inflytande till verksamheterna, inte tillskapa fler chefsnivåer. Vi har redan idag en hälso- och sjukvårdsdirektör som behöver fokusera på det viktiga uppdraget och det är otydligt vad denna nya tjänst och det utökade uppdraget som det innebär ska leda till, säger Nina Orefjärd (V), ersättare i regionstyrelsen.

Vill ha tydligt ledarskap

Oppositionsrådet Jonny Lundin försvarar chefstjänsten.

– Vi måste ha ett tydligt ledarskap både i förhållande till politiken och sjukvården, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.