Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erika Karlstam patolog på Statens veterinärmedicinska anstalt förklarar hur de undersöker avlidna djur och hur skador av till exempel en räv kan se ut. Foto: SVT

Döda ponnyn undersöks på SVA – patologen: ”Vanligare att folk misstänker brott ”

Uppdaterad
Publicerad

Fyndet av en död ponny i en hage på Alnö förra veckan startade en polisutredning. Nu undersöks hästen på Statens veterinärmedicinska anstalt för att ge klarhet i skador och dödsorsak.

– Det är vanligare att folk misstänker brott än att det faktiskt är så, säger Erika Karlstam, patolog på SVA.

Erika Karlstam arbetar som patolog på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Hon arbetar med att fastställa dödsorsaker och utreder sjukdomar på tamdjur stora som små. Hon arbetar även med djur som dött då det finns en misstanke om att brott har begåtts.

– När det gäller djur som har dött i en hage så är det inte ovanligt att man har en misstanke om att det är en människa som orsakat skadorna. Just när det gäller sådana här nidingsdåd, när man går på könsdelar så är det ju oftast så att det är fåglar och andra djur som varit där och dragit och slitit och det är viktigt tycker vi att man får fram det, säger Erika Karstam

Tidskrävande arbete

När det gäller undersökningen av ponnyn på Alnö råder sekretess tills obduktionsutredningen är klar. Erika Karlstam berättar att det ofta är ett tidskrävande arbete att göra rättsmedicinska obduktioner. Skadorna ska undersökas och dokumenteras.

– Det beror på om man skulle hitta något alldeles uppenbart men det kan nog ta två veckor innan man kan få svar, säger Erika Karlstam.

I klippet beskriver Erika Karlstam hur skador på tamdjur undersöks och vilka skador som ett rovdjur kan ge på ett dött djur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.