Dödsfall i covid-19 på äldreboenden i Kramfors

Uppdaterad
Publicerad

Äldreboenden i Kramfors har drabbats hårt av coronaviruset. Kramfors kommun bekräftar situationen: – Vi har haft dödsfall på äldreboenden, säger säkerhetsstrategen Margareta Fällström men vill inte ge någon siffra på antalet avlidna.

Kramfors kommun rapporterade redan tidigt fall av coronasmittade på ett äldreboende i kommunen. Nu har man även drabbats av dödsfall i covid-19 på äldreboenden i kommunen.

”Vi har avlidna”

”Vi har som sagt avlidna på äldreboende men vi kommenterar inte antal eller plats för detta av respekt för dem och sekretessen” skriver säkerhetsstrategen Maragareta Fällström i ett mail till SVT Västernorrland och hänvisar till att det är Region Västernorrland som konstaterar dödsfall och som rapporterar dessa.

Uppgifter till SVT har gjort gällande att det rör sig om åtta dödsfall på äldreboenden i Kramfors kommun men siffran har i nuläget varken bekräftats eller dementerats när vi ställt frågan till både kommunen och regionen.

”Inte kommunens ansvar”

”I kommunen bedriver vi särskilda boenden för äldre. Det förekommer lite nu och då att vi har dödsfall där, det är inget ovanligt. Vi anger därför inte varken när, var eller på vilket sätt någon avlider. Det är inte heller kommunens ansvar att fastställa dödsorsak” skriver biträdande kommundirektören Inger Bergström i Kramfors som svar på frågan om hur många dödsfall som inträffat på kommunens boenden.

Biträdande smittskyddsläkaren i Västernorrland, Maria Tempé har tidigare bekräftat att det finns åtta dödsfall i covid-19 på äldreboenden i länet men vill inte säga om samtliga finns i Kramfors. En uppgift om att samtliga åtta dödsfall skulle inträffat på ett och samma äldreboende är enligt Maria Tempé felaktig.

– Det stämmer inte, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet