Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nya handlingar kastar nytt ljus över kinesiska bolaget bakom batteritillverkaren. Se kommunalråden kommentera fallet. Foto: SVT

Skapar 1 900 jobb i Timrå – planerade fabrik i stängda regionen Xinjiang

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiska fabriken har välkomnats av lokalpolitikerna i Timrå. Men glädjen solkas av uppgifter om ett dotterbolag i ett område i Kina ökänt för tvångsarbete och förtryck.

När sajten Kinamedia uppgav att PTL hade en undangömd verksamhet i ett dotterbolag i området Xinjiang reagerade många.

Xinjiang har återkommande kritiserats för tvångsarbete och förtryck av folkgruppen uigurer. FN:s människorättschef har beskrivit förtrycket som så allvarligt att det kan utgöra brott mot mänskligheten.

Bolagen med kinesiskt ägande

Uppgifterna om dotterbolaget avfärdades först helt, men efter att SR hittat platsannonser justerades budskapet: det fanns ett dotterbolag i Xinjiang men utan verksamhet och till salu. (Se video.)

Efter ytterligare frågor kom ett skriftligt uttalande från PTL som beskriver hur man tidigare planerat för en fabrik i Xinjiang, eftersom man där skulle få tillgång till omfattande industrimark med god infrastruktur, och hållbar energi till konkurrenskraftigt pris. Man beskrev Xinjiang som Kinas ledande region kring sol- och vindenergi, som ”kan jämföras med Norrland i Sverige”.

Granskats av hemliga experter

Jämförelsen med Norrland är enligt Kinaexperter inte orimlig, i den bemärkelsen att det görs stora satsningar på förnybar energi i Xinjiang. Samtidigt är det en extremt sluten region där man inte kan kontrollera till exempel företagsanläggningar.

– När vi pratar om problemen i klädindustrin så brukar vi prata om vikten av att kunna göra oanmälda kontroller. I Xinjiang finns inte den möjligheten alls, regionen är satt under undantag, säger Kinakännaren Jerker Hellström.

Det kommunala Torsbodabolaget uppger att man ”låtit juridisk expertis granska uppgifterna i uttalandet och de har bedömt dem som tillförlitliga”. Men man vill inte berätta vilka experterna är.

– Med respekt för våra avtalsparter vill vi inte berätta vilka de är och exakt vad de jobbat med, säger vd Christian Söderberg.

Enligt flera bedömare är det mycket osannolikt att man kunnat besöka området för att kontrollera uppgifterna.

– Det faller på sin egen orimlighet, säger säkerhetsdebattören Patrik Oksanen.

SVT har frågat PTL hur man ser på diskussionen om övergrepp i Xinjiang. Europachef Yu Han svarar kort att man är ett privatägt bolag som ”respektfullt inte kommenterar några frågor som rör Kina”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se mer om uigurernas situation i videon ovan Foto: SVT

Torsbodafabriken

Fabriken i Torsboda ska producera material till batteritillverkning och är företaget PTL:s första anläggning utanför Asien.

Den ska vara klar vid årsskiftet 2025/26 och beräknas skapa omkring 1 900 arbetstillfällen.

PTL kommer bland annat att vara underleverantör till batteritillverkaren Northvolt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolagen med kinesiskt ägande

Mer i ämnet