Foto: SVT/montage

Fängelse för bluffpsykologen

Uppdaterad
Publicerad

Den 37-årige bedragare som bland annat bluffade till sig ett jobb som skolpsykolog i Ånge på falska meriter döms till fängelse i ett år och nio månader.

Mannen döms för fem fall av grovt bedrägeri, fem bedrägerier av normalgraden, tre bedrägeriförsök, fyra fall av urkundsförfalskning samt olovligt förfogande.

Han ska också betala 250 000 kronor i skadestånd jämte ränta till ett finansbolag för ett lån han tagit med hjälp av sin exsambos förfalskade namnunderskrift. Han blir dessutom skadeståndsskyldig till ytterligare fyra målsägare – tre exflickvänner plus Ånge kommun – med totalt 23 144 kronor.

37-åringen konstateras ha tagit tre lån i sin exsambos namn, utan att hon varit medveten om det och utan att betala. Han har också köpt varor och tjänster på kredit i andras namn.

Förfalskat examensbevis

En av punkterna om urkundsförfalskning gäller bluffen mot Ånge kommun i samband med tillsättningen av en tjänst som skolpsykolog.

37-åringen sökte jobbet med ett förfalskat bevis för en psykologexamen vid Stockholms universitet. Han hade redan fått jobbet när han avslöjades, men inte hunnit tillträda tjänsten.

Mannen stod åtalad på sammanlagt 16 punkter gällande olika former av bedrägeribrott. Utredningen har av olika skäl dragit ut på tiden, och några av brotten mannen åtalats för begicks för tio år sedan.

Skickade fejkat sms

Han åtalades även för föregivande av allmän ställning. Under pågående vårdnadstvist med sin exsambo om deras gemensamma barn skickade han ett sms till kvinnan där han uppgav att han var socialsekreterare och påstod att kommunen fått in en orosanmälan om hennes sätt att sköta barnen.

Den åtalspunkten frikändes dock mannen ifrån, av det skälet att brottet var preskriberat.

37-åringen har i polisförhören och under rättegången nekat till de allvarligaste anklagelserna i åtalet, och gjort medgivanden i de övriga.

Mildare påföljd

Den långa utredningstiden för några av brotten har påverkat straffet på ett förmildrande sätt för mannen, anser kammaråklagare Catharina Kjelsson.

– Jag har inte hunnit läsa domen ännu. Men spontant kan jag säga att jag ändå är nöjd med påföljden med tanke på omständigheterna, säger hon till SVT Västernorrland.

År 2005 dömdes 37-åringen för beddrägeribrott mot en annan kvinna som han då var gift med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.