Dom mot tablettlangaren

Publicerad

I dag kommer domen i målet där en 51-årig Härnösandsbo krävde sex som betalning av unga kvinnliga tablettmissbrukare. Samtidigt utreds läkarna som skrivit ut recepten på tabletterna.

Den 51-årige mannen anklagas för att ha sökt upp unga missbrukare, ofta tjejer, och erbjudit dem narkotikaklassade tabletter.

Att flera av missbrukarna varit under behandling och kämpat med att komma ur sitt missbruk har mannen inte brytt sig om. Som betalning från de unga kvinnorna har 51-åringen ofta krävt sex – trots att de haft pengar att betala med.

Bytte knark mot sex

Recept från läkare

De knarkklassade tabletterna hämtades ut på apotek via recept. Och Härnösandsbons verksamhet hade inte varit möjlig om han inte haft tillgång till alla recepten, utskrivna av olika läkare.

En av de aktuella läkarna granskas just nu av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Anmäldes

Han anmäldes till Socialstyrelsen redan för sju år sedan av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Läkaren – som tidigare bland annat varit verksam vid psykiatriska kliniken vid Sundsvalls sjukhus och på två hälsocentraler i Västernorrland – hade då skrivit ut stora mängder narkotikaklassade tabletter till fyra olika patienter med missbrukshistorik, utan journalföring.

Varning

Den gången klarade han sig undan med en varning.

Nu förekommer han alltså i förundersökningen mot den tablettlangande 51-åringen från Härnösand, och riskerar nu att få sin läkarlegitimation återkallad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bytte knark mot sex

Mer i ämnet