Foto: Johanna Sundbeck

Dopinghunden Molly hittar fuskarna

Uppdaterad
Publicerad

Dopinghunden Molly är på plats vid SM i Sundsvall för att avslöja fuskande idrottare.

Hon är först i sitt slag i hela världen – och hennes nos tar inte fel.

– Kan vi rädda en person från att avstå från preparaten så har den här lilla tösen vunnit, säger hundföraren Joanna Sjöö.

Många var intresserade då världens första dopinghund, Molly, besökte SM-veckan i Sundsvall. Den 5-åriga Springer spanieln har tidigare avslöjat fuskande idrottare i Sverige och är unik i att vara den första hunden någonsin som är specialiserad på dopningsklassade preparat.

– Än så länge har vi inte hittat något och det är vi glada för, säger Joanna Sjöö.

Ska avskräcka från fusk

Molly är tränad enligt tullens procedur vilket består av intensiv träning som tar mycket tid. Bortsett från att avslöja fuskare under SM-veckan menar hundföraren Joanna Sjöö att Molly har ytterligare ett uppdrag.

– Hon har ett annat uppdrag också och det är att visa upp sig och vara avskräckande för dem som har en tanke på att kanske ta något som de inte får lov att ta, säger hon.

Mycket träffsäker

Dopingpreparat kan vara svåra att hitta i minusgrader men Joanna Sjöö berättar att dopinghunden Molly är mycket träffsäker.

– Hon tränas uppe i fjällen i minusgrader, då pratar vi 10-20 minusgrader. Det spelar ingen roll hur kallt det är, hon vet vad hon ska gå efter och tar det, säger hon.

Lugn SM-vecka

Molly har tidigare hittat preparat i skarpt läge, men än så länge under SM-veckan har det varit lugnt.

– Kan vi rädda en person från att avstå från preparaten så har den här lilla tösen vunnit, säger Joanna Sjöö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.