Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Paren som gifte sig under skottdagen ville vara anonyma – hör prästen Pether Bertilsson berätta varför paren håller vigseln privat. Foto: Stina Ahlinder/SVT

Flera par firade skottdagen med drop in-vigsel i Sundsvall – ”Gör det lite i smyg”

Uppdaterad
Publicerad

2024 är skottår och Skönsmons kyrka i Sundsvall har för första gången haft drop in-vigsel på skottdagen. Flera par passade på att gifta sig på det ovanliga datumet.

Skottdagen den 29 februari har länge varit en populär dag att gifta sig på i Sverige. I år är inget undantag och när SVT Västernorrland var på plats i Skönsmons kyrka i Sundsvall hade redan två par vigts.

2019 startade Sundsvalls församling med drop in-vigslar, på bland annat alla hjärtans dag och i samband med pride. I år är första gången det hålls på skottdagen.

Arrangemanget som både är för drop in och förbokade vigslar har två vigselförrättare och prästen Pether Bertilsson berättar att varje vigsel tar ungefär 25 minuter.

Speciellt för idag är också att det finns en solist på plats för att framföra musik under ceremonin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.