Plast städas bort från stränderna på Alnö. Foto: Barbro Sellin/SVT

Drygt ett ton plast samlades ihop vid strandstädning runt Alnö

Uppdaterad
Publicerad

Just nu genomför Sundsvalls kommun en sex månader lång städning av kommunens havsnära stränder, längs med hela kustbandet. Något som är viktigt både för miljön och för de som arbetar med strandstädningen.

Städprojektet involverar totalt sju stycken långtidsarbetslösa och finansieras med två miljoner kronor från Naturvårdsverket. Störst vikt lägger kommunen på att städa bort plastmaterial från stränderna.

– Det har gått över förväntan. Dels så har vi samlat ihop väldigt mycket plaster och frigolit. Första dagarna så blev resultatet 1,1 ton efter vägning, berättar Magnus Cederqvist, handledare.

Arbetet dokumenteras

Just nu håller arbetsgruppen på att fortsätta städa kring stränderna på Alnö, cirka 4.2 mil. Sedan fortsätter arbetet runt hela kommunens havsnära stränder, ända fram till i oktober.

– Allt material som samlas in kommer att vägas, och arbetet dokumenteras löpande. Resultatet från årets strandstädning kommer inte bara att ge renare stränder, utan även en större förståelse för skräpproblematiken i vår kommun, säger Hans Asplund, projektledare på stadsbyggnadskontoret vid Sundsvalls kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.