Glada miner när första spadtaget togs på Norra Kajen för ett år sedan. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Dyrare än beräknat på Norra Kajen

Publicerad

De nya äldreboendeplatserna som byggs i Sundsvall blir dyrare än beräknat. Det handlar bland annat om nybygget på Norra Kajen.

Kostnaderna för äldreboendet som byggs på Norra Kajen i Sundsvall drar iväg. I nuläget ser prislappen för nybygget tillsammans med fler boendeplatser på Heffnersgården och Granlunda ut att landa på 26,5 miljoner mer än vad kommunfullmäktige beslutat om.

Vill omdisponera pengar

Nu föreslår tjänstemännen på koncernstaben att man omdisponerar pengar från den planerade projekteringen av ett nytt korttidsboende, kallat ”Igeltjärnsgården”, bakom länssjukhuset.

Enligt förslaget ska pengarna, 18 miljoner, istället användas främst till bygget på Norra kajen, men även till nya boendeplatser på Heffnersgården och Granlunda.

”Stort behov”

Enligt kommunen kommer det i framtiden att finnas ett stort behov av särskilda boenden för äldre. Det är för att möta behovet som man bygger 173 nya boendeplatser på Norra kajen, Heffnersgården och Granlunda.

” I och med upphandlingen för Norra kajen konstaterades att investeringsbudgeten inte kommer att kunna hållas.”, står det i tjänsteskrivelsen från Koncernstaben till Kommunstyrelsen.

Dyrare tomtmark

– Det finns alltid ett mått av osäkerhet när man budgeterar. I det här fallet blev tomtmarken blev dyrare att köpa in, det blev en större yta och entreprenaden blev dyrare. Det är sådant man får räkna med när man gör prognoser, säger Hans Wreber på koncernstaben.

På bekostnad av korttidsplatser

Det finns också ett behov av platser på korttidsboende mot bakgrund av de flitiga överbeläggningarna på länssjukhuset i Sundsvall. Ett problem är att färdigbehandlade, äldre patienter blir kvar på sjukhuset.

Men koncernstaben vill nu ”återta” beslutet och istället använda medlen till särskilda boenden. Återstår att se vad politikerna anser om förslaget.

För att täcka resten av ökningen för de nya boendeplatserna ska 8,5 miljoner ”inarbetas i investeringsbudgeten för förvaltningsfastigheter”, enligt tjänstemännens förslag.

Korttidsboende dröjer

Planerna på ett korttidsboende ligger fast men skjuts på framtiden. ”Det kan handla om ett halvårs försening”, säger Hans Wreber. 

Han säger att socialtjänsten signalerat att det inte ska innebära några problem. Oklart vad landstinget anser om förseningen av fler korttidsplatser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer