Föräldrar kan komma att slippa påminnelselappar om blöjor. Foto: SVT

Dyrt för kommunerna med blöjor på förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Om ett halvår kan det bli krav för alla förskolor att erbjuda gratis blöjor. Det skulle i så fall kosta Sundsvalls kommun 2,5 miljoner kronor varje år samtidigt som Härnösands kommun inte behöver ändra något alls i sin blöjbudget.

Det började med en rättstvist mellan en privat förskola och Värmdö kommun, där förskolan krävs på 30 000 kronor i vite för att den inte stod för blöjkostnaden.

Oklart regelverk

I flera kommuner är det bestämt att man ska ta med sig blöjor till förskolan. Men enligt Skolverket finns det inga regler för vad som måste ingå i maxtaxan för förskoleavgiften. Måltider till barnen ingår, kläder gör det inte. Blöjorna har hamnat i en gråzon.

Flera rättsinstanser

Förvaltningsrätten i Stockholm och kammarrätten har bägge kommit fram till att kommunen ska stå för blöjkostnaden. Domen har nu överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen och om den vinner laga kraft så kan det innebära en stor förändring för alla landets förskolor.

Blöjnotan hamnar då hos kommunen istället för hos föräldrar till blöjbarn.

Personalen positiv

I Västernorrland skulle gratis blöjor innebära ökade kostnader för samtliga kommuner, utom Härnösand. Där är det gratis sedan två år tillbaka. Något som personalen upplever som positivt.

– Vi kan ju fokusera på en positiv relation med föräldrarna istället för att påminna dem om att de måste fylla på blöjor, säger förskolläraren Malin Thörnberg.

Högsta förvaltningsdomstolen har ett halvår på sig att ge ett besked om huruvida blöjtvisten ska tas upp eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.