Foto: Erik Nylander/TT

”De tror att det inte är farligt, att det bara är vattenånga”

Uppdaterad
Publicerad

E-cigaretter blir allt mer populärt bland ungdomar i länet. En hälsofarlig trend.

– Förutom det skadliga nikotinet finns flera studier som indikerar att E-vätskorna i sig utgör en hälsorisk, säger Louise Adermark doktor på Göteborgs universitet. 

Vartannat år gör Region Västernorrland tillsammans med Länsstyrelsen en drogvaneundersökning bland skolungdomar i årskurs 9 och andra året på gymnasiet.

Den färskaste undersökningen visade att andelen som röker e-cigaretter hade ökat markant medan den konventionella rökningen hade minskat ordentligt.

”Dålig koll”

Men e-cigaretter är inte helt okontroversiellt utan kan också det vara skadligt. Det är ångan som är boven. Den innehåller en mängd partiklar och olika giftiga ämnen som kan ge skador på bland annat lungorna.

– Många har ganska dålig koll på vad de röker. De vet inte om de innehåller nikotin eller inte, säger Louise Adermark på Göteborgs universitet, som bland annat har gjort en kunskapssammanfattning om riskerna med e-cigaretter.

Det som oftast lockar in många ungdomar i fördärvet med e-cigaretter är de otaliga mängder smakämnen, som ofta är fri från nikotin, som finns att köpa. Och ungdomarna är oftast inte medvetna om att även de nikotinfria smakämnena utgör en hälsorisk.

– Mycket forskning visar att smaktillsatserna i sig kan innebära ganska många olika typer av risker, och vara skadliga för cellerna i lungorna, säger Louise Adermark.

– Röker man med nikotin ska man vara medveten om att en e-cigarett med nikotin ger samma skada på hjärta & kärl som en vanlig tobakscigarett.

”Prata med barnen”

Louise Adermark menar att kunskapsnivån vad gällande e-cigaretternas risker har förbättrats.

– I december förra året gjorde jag en sökning på nätet, då var de första 30 träffarna helt kopplat till återförsäljare och lobbyister. Så det som stod kunde uppfattas som objektivt, fast det inte var det, utan att det var riktad information för att få igång försäljningen. Det fanns lite kunskaper av riskerna. Men nu när jag gör en sökning så finns det betydligt mer objektiv information att hitta. Det är inte riktat mot e-cigaretter längre, säger hon.

Region Västernorrland och Länsstyrelsen jobbar förebyggande, för att möta den växande trenden bland de unga i länet, genom att att rikta sig mot vårdnadshavarna.

– Vi uppmanar att föräldrar, men även andra vuxna, pratar med barnen. Och att man börjar i tid med att ta snacket innan barnen har börjat snusat, rökt eller experimenterat och testat, säger Albin Dahlström, folkhälsoplanerare på Region Västernorrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.