Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
E4 vid Veckefjärden sjunker – åtgärder tas för att öka bärigheten Foto: Thomas Sundberg/SVT

E4 vid Veckefjärden sjunker – åtgärder för att öka bärigheten

Uppdaterad
Publicerad

E4 strax söder om Örnsköldsvik är insprängd mellan Veckefjärden och den gamla rälsen mellan Örnsköldsvik och Mellansel. Europavägen vilar på lerig gammal havsbotten och har dålig bärighet. Redan nästa vecka börjar Trafikverket genomföra undersökningar av marken för att kunna avgöra vilka förbättringsåtgärder som är nödvändiga.

Det är svårt att anlägga vägar på leriga gamla havsbottnar då vägarna inte får väga förmycket samtidigt som de ska klara av tung trafik. Den södra infarten in i Örnsköldsvik, sträckan förbi Veckefjärden har tidigare byggts upp med hjälp av lecakulor för att hålla viken nere.

Nu är den åtgärden uttjänt och Trafikverket ska nu ta reda på i vilken omfattning den permanenta lösningen blir.

Kritisk sträcka

Projektledaren vid Trafikverket Håkan Boström förklarar att de kommer göras provpålningar, provborrningar och installation av mätutrustningar för att se om den planerade metoden kommer fungera på platsen.

– Det är viktigt att det vi gör blir bra då detta är en kritisk sträcka både för våra trafikanter i närområde och näringslivet, säger Trafikverket Håkan Boström.

Förbättringsarbetet planeras att utföras år 2027-2028.

I klippet: SVT:s reporter Thomas Sundberg berättar hur trafiken vid sträckan kommer påverkas i sommar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.