Liza-Maria Norlin, nr 3 på Kristdemokraternas lista till EU-parlamentet. Hon är en av få politiker från de fyra nordligaste länen som finns på partiernas lista inför valet.

Liza-Maria Norlin (KD) vill driva Norrlandsfrågor i EU-parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av maj är det val igen, den här gången till EU-parlamentet. En som har en skaplig chans att väljas in är Liza-Maria Norlin, kristdemokrat från Sundsvall.

Hon tycks vara överallt just nu, Ebba Busch Thor, KDs ledare. ”Ebbaeffekten” har fört upp partiet till nivåer man inte sett sen Alf Svenssons dagar. Den här opinionsmässiga medvinden kan nu svepa in Sundsvallspolitikern Liza-Maria Norlin i EU-parlamentet.  Norlin är trea på KDs lista till EU-valet den 26:e maj.

En av få Norrlandspolitiker

Liza-Maria Norlin (KD) har suttit i riksdagen. Nu sitter hon i kommunstyrelsen i Sundsvall där hon även är gruppledare. Blir hon invald är det Norrlandsfrågor hon vill driva.

– Jag ser mig som en röst för Norrland och miljö och klimatfrågor är viktiga för mig.  Skogsfrågor och bioekonomi är högt prioriterat, säger hon. Samtidigt är det tunnsått med norrländska politiker på partiernas listor inför valet.

Det är i stort sett bara två norrlandspolitiker som har en chans att ta sig in – Norlin från Sundsvall och en socialdemokrat från Västerbotten, Erik Bergkvist.

Krävs norrlänningar i EU

Går det att driva Norrlands- och länsfrågor i EU-parlamentet?

– Ja, det gäller att liera sig med rätt personer och organisationer.

Blir det närmare för dig att samarbeta med socialdemokraten från grannlänet snarare än ditt eget parti?

– Vi kommer säkert behöva prata ihop oss så vi kan påverka våra respektive partigrupp

Är det ett bekymmer att det är så få som kommer från Norrland?

– Ja, det är ju ett folkvalt parlament och då krävs det även norrlänningar på plats, tycker hon.

Gillar inte SD-flörten

Nyligen meddelade Ebba Busch Thor att KD vill närma sig Sverigedemokraterna. Det ogillar Liza-Maria Norlin. 

– Våra partier har inte samma värdegrund, menar hon.

Samarbete med Fidesz?

Blir hon invald till EU-parlamentet hamnar hon i en verklighet där hennes parti finns i samma politiska block som ungerska invandrings- och EU-kritiska Fidesz med Victor Orban. 

Kan du tänka dig att samarbeta med Fidesz-politiker i EU?

– Vi stödjer att de ska uteslutas ur vår partigrupp för  att vi inte stöder deras värderingar. Samtidigt måste man ju jobba med alla folkvalda i EU-parlamentet, men jag kommer inte att ändra min politik, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.