Nicklas Rudsten på löprunda med sin läkare

Efter 20 år springer Nicklas igen

Uppdaterad
Publicerad

Nicklas Rudsten har inte kunnat springa på 20 år på grund av tidig artros i knät. Nu springer han igen tack vare ny 3D-teknik.

Efter 20 år med broskskador och artros i knät är Nicklas Rudsten numera fri från smärta. Knappt nio månader efter operationen deltog han i en av landets största löpartävlingar. Han sprang en mil utan smärta och har nu anmält sig till flera tävlingar.

– Jag sprang Midnattsloppet och jag tror knappt fortfarande att det är sant, säger Nicklas Rudsten som bor i Önska norr om Husum.

Anpassas med 3D-teknik

Han är en av 150 som fått ett individanpassat implantat i knät. Bara i Sverige finns det enligt Karolinska sjukhuset hundratusentals relativt unga personer som drabbas av broskbildning och artros i knät. Dom är för unga för för knäprotes vilket blir aktuell först i 55-60-årsåldern och får alltså vänta med tilltagande smärta.

Det nya implantatet är tänkt att fylla behandlingsgapet för yngre patienter. Varje implantet är individuellt anpassat för varje patient och designas med hjälp av 3D-teknik. Enligt Karolinska sjukhuset har inget implantat hittills behövts korrigeras i efterhand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.