Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ismail Ahmed och Nawar Fade längtar efter en ny fritidsgård i Kramfors. Foto: Thomas sundberg/SVT

Efter år av väntan: Ny fritidsgård i Kramfors till våren

Uppdaterad
Publicerad

Någon kommunal fritidsgård i centrala Kramfors har inte funnits på länge. Men om allt går som det är tänkt öppnar en till våren och det ser eleverna på Gudmundråskolan fram emot.

– Det blir jättebra för alla ungdomar. I stället för att vara hemma kan man träffa sina vänner på fritidsgården, säger Ismail Ahmed.

När Svenska kyrkan stängde Barks ungdomsgård under pandemin stod centrala Kramfors utan en naturlig samlingsplats för stadens ungdomar. Men nu ska en ny öppna till våren, mitt i Kramfors. Alice Nordin är nybliven samordnare för mötesplatser för unga i Kramfors och hemvändare sedan ett år tillbaka och har ett finger med i utformningen av den nya fritidsgården.

– Jag längtade efter något som skulle passa mig och blev jätteglad när jag fick den här möjligheten. Jag har ju vuxit upp här och nu får man vara med och bidra till något för ungdomarna. Det känns jättekul.

Längtar till våren

Något invigningsdatum finns ännu inte men framåt våren är det tänkt att fritidsgården ska öppna. Innan dess ska skolverksamheten som finns i fastigheten nu flyttas ut och lokalerna renoveras. Ett stenkast bort, på Gudmundråskolan, längtar ungdomarna.

– Jag ser fram emot det jättemycket. Det är jättebra för ungdomarna i Kramfors eftersom staden är liten och det inte finns så mycket att göra på fritiden, säger Nawar Fade.

Hon får medhåll av Ismail Ahmed som saknar något att göra på fritiden nu när det inte går att spela fotboll längre.

– Det blir bra när man kommer in till stan. Man kan vara där med sina vänner och det finns vuxna. Jag tycker att det är jättebra för alla ungdomar i Kramfors.

Alice Nordin är samordnare för ungas mötesplatser i Kramfors. Foto: Thomas Sundberg/SVT

”Ungdomarna styr innehållet”

Den nya fritidsgården kommer med det klassiska utbudet av pingis, biljard, pyssel, bak och dedikerade rum för spel och dans. Men verksamheten ska inrymma mer än så.

– Vi ska också hålla workshops och göra utflykter och använda oss av det som finns i kommunen. Både personer som är bra på saker som kan komma hit och visa ungdomarna och utflykter som visar vad man kan göra utanför centrala Kramfors. Men det är alltid ungdomarna som styr, det kommer inte att vara fritidsledarnas fritidsgård, säger Alice Nordin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.