Delar av styrelsen framför 1700-talshuset. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Efter bränderna: Nattvaka över Nätra hembygdsgård

Uppdaterad
Publicerad

Efter totalt sju bränder i Nätraområdet söder om Örnsköldsvik den senaste tiden har styrelsen för Nätra hembygdsförening valt att nattvaka eftersom de är rädda att någon av de oersättliga byggnaderna ska falla offer för lågorna.

Natten mot 5 februari brann bygdegården i Skulnäs och IOGT-NTO:s samlingslokal i Åte ner till grunden. Polisen utreder bränderna som misstänks var anlagda. Sedan dess vakar medlemmar i Nätra hembygdsförening varje natt över de gamla byggnader som finns på bygdegården.

– Känslan den dagen då det hände, det var som att man var under jorden nästan. Det var så tungt att det nästan var som att någon dött. Det kändes så, säger Marianne Wallgren, ordförande i Nätra hembygdsförening.

Bränder i Nätraområdet

Vakar så länge det behövs

För de få medlemmar som hittills ställt upp nattetid börjar vakandet ta ut sin rätt. Nu hoppas man att fler ska ställa upp och därför kommer medlemsmatrikeln gås igenom för att locka medlemmar till bygdegården.

– Vi kan inte råda på det här om vi inte sitter här och vaktar vår egendom. Det är bara så. Jag har aldrig trott att vi någonsin skulle behöva sitta så här och vakta. Det är ledsamt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder i Nätraområdet

Mer i ämnet