Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Carolina Sondell, socialdemokratiskt kommunalråd, hur man ser på den nya situationen där Ö-viksalliansens budget röstades ner efter att SD röstat på S alternativ. Foto: SVT

Budgetkaoset i Örnsköldsvik: S öppnar för nytt styre

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en dramatisk måndagskväll i Örnsköldsvikspolitiken.

Ö-viksalliansens budgetförslag föll efter att SD röstat på Socialdemokraternas alternativ – och frågan är vad som händer nu?

– Vi får väl se om det blir nya konstellationer, säger Socialdemokaternas Carolina Sondell.

Örnsköldsviksalliansen utropade sig som segrare efter valet då de tre partierna, C, M och KD, samlade fler mandat än S och V tillsammans. Men när det skulle röstas om budgeten i kommunfullmäktige valde Sverigedemokraterna att gå på Socialdemokraternas budget – till förvåning för såväl partierna till höger- och vänster.

– Vi är lite ställda inför vad det här betyder, konstaterade Carolina Sondell (S), men öppnade samtidigt för nya samarbeten.

– Vi har inte för avsikt att förhandla med Sverigedemokraterna, men sen ser vi gärna andra samarbeten.

Kan det bli så att det här slutar i ett nytt styre av kommunen?

– Ja, det hoppas vi.

Se mer om hur Socialdemokraterna resonerar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.