IVO påtalar brister i dokumentationen på Korpnästet

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, påtalar brister i dokumentationen på behandlingshemmet Korpnästet i Kramfors. Hemmet bedriver behandling för unga killar mellan 15 och 20 år med begynnande missbruk och kriminalitet.

Rättelse: Artikeln har uppdaterats. I en tidigare version kopplade vi ihop IVO:s kritik med det så kallade Melvin-fallet. Det var felaktigt. Den händelsen är anmäld till IVO bland annat av Melvins föräldrar och utreds fortfarande.

Under våren har myndigheten gjort en årlig tillsynen av Korpnästets behandlingshem, och nu har beslut i ärendet kommit.

Bristfälligt

IVO konstaterar att dokumentationen för lämplighetsbedömningar inför beslut om inskrivning vid behandlingshemmet är bristfällig och måste förbättras. IVO:s har granskat lämplighetsbedömningarna vid de tre senaste inskrivningarna före inspektionen.

”I de lämplighetsbedömningar som granskats anser IVO att det saknas flera relevanta uppgifter som ska framgå av bedömningarna”, skriver myndigheten bland annat i sitt beslut.”

– Dokumentationen är inte tillräckligt utförlig. Företaget har nu planerat åtgärder för att förbättra där det brister, och därmed har vi avslutat ärendet. Men vi kommer förstås att följa upp det här längre fram för att se om åtgärderna varit tillräckliga, säger Linus Hermansson, inspektör vid IVO till SVT.

Inte tagit del

Christer Gustafsson-Renlid, juridiskt ombud för Korpbergets behandlingscenter AB som är huvudman för Korpnästet, säger att han ännu inte tagit del av IVO:s beslut.

– Jag har inte heller varit i kontakt med min huvudman i ärendet och har därför inga kommentarer i dagsläget, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.