Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör projektledaren Annika Österling berätta om projektet Sommarlovsentreprenör. Hon hoppas på att alla ungdomar som har en affärsidé söker till projektet, Foto: Per-Erik Ström SVT

Eget företag som sommarjobb – Technichus i Härnösand satsar på unga entreprenörer

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren närmar sig och de flesta gymnasieungdomar söker sommarjobb. Sommarlovsentreprenör 2.0 är ett treårigt projekt, där syftet är att stärka ungt entreprenörskap i Västernorrland.

– Det kan pågå hela sommaren, men i regel driver ungdomarna sina företag i tre veckor, med en veckas kickoff utbildning som är obligatorisk, säger projektledaren Annika Österling.

Det finns 10 platser per kommun att söka och är en möjlighet för gymnasieungdomar att driva eget företag under sommaren. Technichus i Härnösand ansvarar för planering, genomförande och utvärdering.

– Vi vill ha fler unga företagare i länet. Det är en del av den regionala utvecklingsstrategin som regionen tagit fram, säger Annika Österling.

Startkapital

Deltagarna får 2 000 kronor som startkapital för komma igång med sitt företag. Närmare två miljoner kronor har regionen beviljat för projektet där länets alla kommuner är med. Totalt pågår projekten med sommarlovsentreprenörerna under minst tre veckor.

– Vi börjar med en kickoff-utbildning efter skolavslutningen där ungdomarna får arbeta med sin affärsidé och göra en enkel affärsplan, göra övningar i kreativitet, lyssna till föreläsare inom företagsamhet och mycket mer. Den följs av minst två veckor av praktiskt företagande. Allt med stöd av sin handledare, säger Annika Österling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.