Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elevcoachen är dömd för väpnat rån, misshandel, övergrepp i rättssak och narkotikabrott. Foto: SVT

Elevcoach på skola i Sundsvall dömd för väpnat rån

Uppdaterad
Publicerad

En person som arbetar som elevcoach på en skola i Sundsvall har ett kriminellt förflutet och är dömd för pistolrån, misshandel och narkotikabrott.

– Vi förlitar oss på att de utdrag ur brottsregistret som gjorts är korrekta, säger Åsa Jerfsten, verksamhetschef för grundskolan i Sundsvalls kommun.

Elevcoachen som är i 30-årsåldern och arbetar på en skola i Sundsvall har flera domar bakom sig. Bland annat för ett rån där rånoffret hotades med en pistol.

Han har även dömts för misshandel, övergrepp i rättssak och flera fall av narkotikabrott. Senast han dömdes för brott i domstol var januari 2023.

Följer rutiner

Frågan är om det är lämpligt att personen nu arbetar bland ungdomar?

– Vi följer våra rutiner och tar utdrag ur brottsregister men den information som ni har är inget jag kan kommentera, säger Åsa Jerfsten som är verksamhetschef för grundskolan i Sundsvalls kommun.

Kriminellt förflutet

Samtidigt driver kommunen ett projekt där man med hjälp av elevcoacher ska stärka skolorna i kampen mot ungdomsvåld. Frågan är hur det rimmar med att anställa människor med ett kriminellt förflutet?

– Vi behöver ha människor runt våra ungdomar som kan stötta dem till att göra bra vägval i livet och sedan kan personernas bakgrund vara både en styrka och en nackdel men rekryterande chef har anställt de som de tror kan göra jobbet på bästa sätt.

Öppen med sitt förflutna

Finns det anledning att titta närmare på det här fallet?

– Jag gissar att det redan är gjort och framför allt ska vi säkra upp våra rekryteringsrutiner, säger Åsa Jerfsten.

Rektorn på den aktuella skolan säger till SVT att personen i fråga har varit öppen med sitt förflutna och har fått jobbet i konkurrens med andra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.