Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
“Om något händer måste man vara beredd” – se när barnen på Bondsjöhöjdens skola fixar lunchen – helt utan att använda elektricitet. Foto: Fredrik Israelsson SVT

Här lagar eleverna i Härnösand skollunch utan el – övar inför kris

Uppdaterad
Publicerad

Varken eleverna på Bondsjöhöjdens skola i Härnösand eller deras anhöriga visste vad som väntade den här dagen. Informationen kom på morgonen när två elever och en lärare gick runt i klasserna och berättade om utgångsläget för dagens övning.

– Det finns ingen el i köket, vi måste äta ute, var budskapet.

Den gångna veckan har varit MSB:s årliga krisberedskapsvecka med syftet att öka privatpersoners motståndskraft inför kriser och krig. Det här uppmärksammades på Bondsjöhöjdens skola i Härnösand där man genomförde en övning där scenariot var ett elavbrott.

– Det finns ingen el i köket, meddelade Julia och Sara från årskurs två när de gick runt i klassrummen tillsammans med sin lärare Emma på morgonen.

Eleverna fick gripa in

Eleverna fick veta att skollunchen måste ätas utomhus och att en del av eleverna var tvungna att gripa in för att det skulle bli någon mat. Engagemanget bland eleverna var stort och många ville hjälpa till.

– Jag brukar grilla ganska ofta, förklarade Zeppelin Göstasson-Jonsson som fick i uppdrag att hjälpa till med grillglöden.

Känna på krisläge

Tanken med övningen är att förbereda eleverna på ett krisläge samtidigt som man får chansen att känna på en situation som man pratat om under beredskapsveckan.

– Vi gör det för att barnen ska känna sig trygga med att vi är förberedda om det händer något, säger Emma Blom som är lärare på Bondsjöhöjdens skola.

– Maten var jättegod, konstaterade Alex Dimitri-Eriksson efter utelunchen.

Se hur eleverna jobbade under övningen i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.