Julia Arnström, Linnea Lundgren och Lilly Johansson protesterar med en namninsamling för att få beslutet att hävas. Foto: Tiffany Lind/SVT

Bergsåkers elever i uppror efter flyttad skolavslutning

Uppdaterad
Publicerad

Bergsåkers skola i Sundsvall har valt att stoppa skolavslutningarna i kyrkan – vilket har spridit stort missnöje bland elever. Nu protesterar de med en namninsamling för att få beslutet att hävas.

Anledningen till beslutet är att skolans uppdrag krockar med kyrkans uppdrag menar rektor Roy Resare.

Enligt skollagen ska den svenska utbildningen och undervisningen i förskolor och skolor vara icke-konfessionell. Det innebär att det inte får finnas religiösa inslag.

– Skolavslutningar är skolans aktivitet och kyrkan säger nej till att vi är där och gör det på våra villkor. Det är en vigd kyrka, avsedd för bön och lovsång, då får vi acceptera det, säger Roy Resare.

Startade namninsamling

Linnea Lundgren, i årskurs sju, startade en namninsamling och hävdar att ett hundratal av skolans elever har skrivit under i hopp om att häva beslutet.

– Vi vill få vara i kyrkan och uppleva traditionen som vi alltid har gjort, säger hon.

”Inget kristet inslag”

Linda Arnström är en av de upprörda föräldrarna som upplever att skolan bryter en gammal tradition. Hon tog saken i egna händer och kontaktade Selångers kyrka för att organisera en traditionell ”sommaravslutning”.

– Det är viktigt att värna om det vi har i vår bygd. Det är inget kristet inslag i skolavslutningarna mer än att prästen brukar säga några sunda ord, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.