Foto: TT

Elnätsavgifterna ökar mest i Ånge

Uppdaterad
Publicerad

Elnätsavgifterna ökar kraftigt i hela landet. I länet är det Ånge kommuns elkunder som fått största höjningen, 33 procent på fem år.

I Västernorrland är det Ånges kommuninvånare som drabbats av den högsta höjningen. Där har elnätsavgiften ökat med nästan åtta procent sedan 2015. De senste fem åren har avgiften ökat med drygt 33 procent.

– På ren svenska är det åt helvete. De måste göra något åt nätena först så att det inte blir strömavbrott, då kan de höja, när de har gjort det, säger Bertil Thalén, som bor i byn Näset strax utanför Ånge.

Det är Härjeåns elnät som äger nätet.

– Det är stor skillnad på tätort och glesbygd. Det går inte att jämföra de som bor mitt i stan med de som bor i glesbygd. Vi har 200 mil ledning per kund i vårt område, säger Härjeåns VD Sten-Olov Salomonsson.

Enligt honom går avgifterna till investeringar i nätet och energimarknadsinspektionen ser till att energibolagen inte tar ut högre avgifter än de har rätt till.

I snitt har elnätsavgiften ökat med sex procent i hela landet senaste året. Det är den kraftigaste ökningen under de senaste fem åren. Det visar en kartläggning av Nils Holgersson-gruppen, som består av Sveriges fem största bostadsaktörer. I Västernorrland är avgiften lägst i Sundsvalls kommun och glesbygdskommunen Ånge har högsta avgiften på drygt 113 öre /kWh.

– Det som är sorgligt är att det skiljer så mycket mellan stad och landsbygd. Det kan skilja upp till 4000 kronor per år. Det är jättesorgligt att det ska vara så. Det är monopol och man har inget val, utan här har man den man har, säger Sten-Ove Danielsson (S), kommunalråd i Ånge kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.