Emil Källström (C) lämnade in sin avskedsansökan till talmannen på onsdagen.

Emil Källström (C) avgår: ”Har fått ett erbjudande jag inte kan tacka nej till”

Uppdaterad
Publicerad

Emil Källström (C), representerar Västernorrland i riksdagen och är ett av Centerpartiets toppnamn. Nu har han lämnat in sin avskedsansökan till talmannen ett år innan mandatperioden är över.

– Det känns spännande och lite skrämmande att lämna, säger han.

Centerpartiet ekonomiskpolitiske talman och mångårig riksdagsledamot, Emil Källström, lämnade in sin ansökan om entledigande från riksdagen 14 augusti.

Han släppte nyheten i sociala medier på torsdagen. Där skriver han också att det varit ett svårt beslut att avsluta riksdagsuppdraget ett år i förtid, men att han fått ett erbjudande han inte kan tacka nej till.

– Vissa chanser måste man hoppa på när de kommer. Det här var en av dem, säger Källström.

Vilket det erbjudandet är avslöjar han inte.

– Jag kan säga att det ska bli väldigt kul. Jag kommer berätta mer i närtid, men inte i dag.

”Läge att testa vingarna”

Han utesluter inte att han kommer att ha användning av sin politiska bakgrund också i sitt nya jobb.

– Jag är 34 år och har lagt 11 år på heltidspolitiken. Det är ganska lätt matematik att göra och konstaterar att det är en väldigt stor del av mitt liv. Det är klart att jag bär med mig erfarenheterna oavsett vad jag skulle komma på att göra framåt.

Tidigare i år berättade Källström att han inte skulle kandidera för ytterligare en mandatperiod, men att han skulle sluta först efter mandatperiodens slut. Då motiverade han beslutet med att han efter tolv år och tre mandatperioder tänker jag infria löftet om att inte bli politiker på heltid livet ut.

– Jag var föräldraledig för drygt ett år sedan och gick runt med barnvagnen och funderade på livet. Jag kom då fram till att nu är ett väldigt bra läge att testa vingarna någon annanstans.

Mångårig riksdagsledamot

Källström är sedan 2006 ledamot i kommunfullmäktige i Örnsköldsviks kommun och har sedan 2010 suttit i riksdagen för C. Sedan 2014 är han partiets ekonomiskpolitiske talesperson.

Att han nu lämnar sitt politiska uppdrag har väckt reaktioner hos bundsförvanter och meningsmotståndare.

– De jag har berättat för säger ungefär samma sak. De tycker att det är kul för min skull, men många säger att det är tråkigt att jag lämnar. Jag hoppas att de menar allvar med det. Jag har trivs väldigt bra med politiken och har många goda vänner i många olika partier, säger Källström.

Västernorrlands centermandat tas nu över av Anne-Li Sjölund, från Sundsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.