Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Internetbedragarna utsätter sina offer för stress och press. Foto: SVT

Åklagaren i fallet med romansbedragarna: ”En alltför vanlig berättelse”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen inleddes den sex dagar långa rättegången i Sundsvalls tingsrätt mot fem misstänkta i en härva av bedrägerier.

Ärendet som togs upp på fredagen handlar om 24.000 kronor, en del av en omfattande bedrägerihärva. När rättegången fortsätter på måndag handlar det om romansbedragare och betydligt större summor. Miljoner i ett fall.

Stress och press

När åklagare Katarina Becker på fredagen visar den konversation på messenger som slutade med att en kvinna i Mellansverige förde över drygt 24.000 kronor till en för henne okänd mottagare framstår det ganska tydligt att det handlar om ett bedrägeri.

Men i en stressad situation där det gäller att handla fort för att vinsten, drygt en halv miljon kronor, ska utbetalas, kan det vara lätt att ryckas med.

– Man blir utsatt för stress och press, det ska ske fort allting, man hinner inte tänka efter, säger åklagare Katarina Becker.

I klippet berättar åklagare Katarina Becker mer om hur bedragarna går till väga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.