En av fyra har självmordstankar

Uppdaterad
Publicerad

En enkätundersökning som folkhälsoinstitutet har gjort visar att tjejerna i Västernorrland inte bara mår sämre än i landet som helhet, de mår också sämst bland de fyra nordligaste länen.

Bland kvinnor i åldern 16-29 år uppger mer än var fjärde kvinna i Västernorrland att hon har nedsatt psykiskt välbefinnande och allvarligt har övervägt att ta sitt liv. I Jämtland är det något färre, men fortfarande har lite drygt var femte ung kvinna gått i de här tankarna.

– Jag tror att det har att göra med stressen, säger Kate Törnberg kurator GA skolan och fortsätter. Tonåren är fyllda av stress, man ska duga som elev, man ska prestera, vara snygg och vältränad och ha många kompisar. Man ska helt enkelt fungera på så många olika arenor.

Tidigare i veckan kunde Mittnytt berätta att räddningstjänsten i Sundsvall-Timrå startat ett nätverk för att förebygga självmord. Insatserna faller under lagen om skydd och olyckor och kommer att riktas mycket mot unga människor. Självmorden i Sverige minskar nämligen, i alla kategorier utom hos unga människor.

Att ta sitt liv klassas som en olycka, just för att det ofta är en impulshandling hos deprimerade personer. Det går därför att förebygga till en viss del. Men för att göra det är det viktigt att se och förstå symtomen på en depression.

Att vara nedstämd och må dåligt gör alla någon gång i livet, men då vet man också varför man mår dåligt. I en depression vet man inte det. Några av symtomen kan vara att ingenting är roligt längre, man drar sig undan från vänner och familj och man jämför sig hela tiden med omgivningen. Slutsatsen man drar är att man själv är värdelös och inte duger något till. Man har ofta lätt att gråta, har ångest och kan vara lättirriterad.

– Det är viktigt att tänka på att det finns hjälp att få, att man släpper hopplöshetstanken, säger Kate Törnberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.