Foto: SVT

Bara ett hotell i Västernorrland brandcertifierat

Uppdaterad
Publicerad

För att bli certifierad av brandskyddsföreningen måste man uppfylla en lista på 65 punkter – bland annat utbildning av personal och besiktning av utrymningslarm. 

I Västernorrland finns det bara ett hotell som följer riktlinjerna för att kallas brandcertifierat.

Björn Arnoldsson är hotellchef på Scandic nord i Sundsvall – det enda hotellet i länet med en certifiering.

– Det började egentligen med branden i Scandic CH i Gävle för många år sedan där man upptäckte att det fanns en hel del vi kunde göra bättre än vad vi hade gjort tidigare.

– Med tanke på hur många människor som rör sig på hotellet dygnet runt är det viktigt att vi har en hög och pålitlig säkerhet, säger Björn Arnoldsson.

Få i hela landet med ceritifikat

Bara 56 av 2834 hotell och vandrarhem i Sverige har brandskyddsföreningens certifikat. Fram till 2014 hade kommunerna kontrollansvar för brandskyddet på hotell. I dag ligger ansvaret på den som äger byggnaden eller på den som driver verksamhet.

Långt mellan kontrollerna

Tidigare gjorde räddningstjänsten brandsyn varje år men nu väljer varje kommun själva hur ofta de vill göra tillsynsbesök och det kan ta flera år mellan besöken beroende på hur det sett ut vid tidigare kontroller. Enligt brandskyddsföreningen handlar det om att hotell och vandrarhem måste engagera sig mer i brandskyddsfrågor.

TV: Här ser du tv-inslaget om certifieringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.