Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En efterlysning i svensk media i somras gav ett genombrott för den nederländske polismannen John Welzenbagh i hans envetna försök att identifiera en drunknad seglare som hittades 1995. Se och hör historien här. Foto: DN arkiv / Albert Vermeulen/Handout/TT

Envis polis löste fallet med okänd drunknad man efter 25 år – se videon

Uppdaterad
Publicerad

För tio år sedan började den nederländske polismannen John Welzenbagh nysta i det gåtfulla fallet med en död man som spolats iland på en ö utanför den nederländska kusten.

I somras kom genombrottet – 25 år efter olyckan.

Den lilla sjumeters segelbåten i trä återfanns på stranden, sönderslagen.  Den hittades på Razende Bol, sydligast av de Frisiska öarna utanför den nederländska kusten. På den lilla obebodda ön fann man även en omkommen seglare.

Det här var sommaren 1995 och det skulle ta 25 år innan någon skulle få veta vem den döde var – och varifrån han egentligen kom.

Hade det inte varit för John Welzenbagh, polisman i Noord-Holland, hade mysteriet troligen fortfarande varit olöst.
Han kom i kontakt med fallet för tio år sedan, men först nu i somras kom genombrottet.

Hör den märkliga historien om den drunkade seglaren som tills idag legat i en omärkt grav i orten Den Helder – och hör polisen som aldrig gav upp.

(Fotnot:John Welzenbagh arbetar som polis även med tung kriminalitet i sitt hemland och vill av det skälet inte synas med bild i TV.
Hans B heter den seglare som omkom för 25 år sedan. Vi berättar inte hans fullständiga namn eftersom mannens anhöriga har dock bett att få vara fortsatt anonyma.)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer