Foto: Gorm Kallestad / TT

Ettåring glömdes bort på förskola i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

En ettårig flicka glömdes bort på förskolans gård i samband med stängning. Mamman hittade henne ensam vid staketet när hon skulle hämta på aftonen.

– Det är olyckligt, det får ju verkligen inte hända, säger förskolans rektor.

När mamman kom för att hämta sitt barn vid förskolan i Sundsvall förra torsdagen stod flickan vid staketet och var helt utan tillsyn.

– Det är ofattbart att något liknande ska kunna hända, säger mamman till Sundsvalls Tidning, som är först med att skriva om händelsen.

Mamman berättar för tidningen att flickan kom springande mot henne och var glad när hon såg sin mamma. Kort därefter stötte hon ihop med en pedagog som var på väg hem, som var helt ovetande om att ettåringen fortfarande var kvar.

Personalen mår dåligt

Händelsen har inte bara skakat om föräldrarna, den har också påverkat förskolans personal.

– Vi har haft stöttande samtal med personalen som mår väldigt dåligt, säger förskolans rektor till SVT.

Hon berättar att de har försökt se tillbaka och kartlägga händelseförloppet.

– Det var en kommunikationsmiss som gjorde att det kunde hända. Vi kommer nu att kvalitetssäkra våra rutiner och har haft samtal med all personal.

”Djupt tragiskt”

Enligt förskolans egen kartläggning var barnet ensamt i ungefär fem minuter, medan mamman uppfattat att hon varit ensam en halvtimme.

– Men tiden är oväsentlig, det är fortfarande djupt tragiskt, det får ju bara inte hända, säger förskolans rektor.

Ettåringens familj har gjort en anmälan om det inträffade till Skolinspektionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.