Bönderna tvingas slakta ut delar av besättningen på grund av höbrist. – Jag lider med de som inte har foder till djuren, säger Bengt Granqvist, vice ordförande LRF. Foto: SVT

Exceptionellt långa slaktköer

Uppdaterad
Publicerad

Fjolårets dåliga höskörd har lett till extremt långa slaktköer. Istället för tre veckor kan bönderna just nu få vänta drygt två månader på att djur ska hämtas till slakt.

Det är inte någon vanlig vinter på Nyhléns och Hugosons Slakteri i Ullånger, där är slaktkön drygt två månader mot normalt tre veckor. Den som ringer idag får vänta till i början av maj innan slakteriet kan ta emot.

– Att vi har så här mycket djur anmälda den här årstiden, det tror jag är få som upplevt, säger Ove Hansson, inköpsansvarig, Nyhléns och Hugosons Kött AB.

Höbrist

Men just i år var bönderna förberedda. Det visste att den dåliga höskörden skulle få konsekvenser.

– Lantbrukarna insåg att de hade för lite foder, de måste slakta ut. Då kan man inte vänta för länge utan då får man rensa ut tidigare då så man kan ha en besättning kvar, Bengt Granqvist, vice ordförande i LRF Västernorrland.

Översnöade balar

Förutom att skörden blev skral har lantbrukarna nu också problem med att höbalarna är översnöade och svåra att få fram.

– Normalt sett så brukar man ju komma ut på åkrarna och hämta dem på vintern, men i år var det inte lika lätt med de snömängder som har kommit, säger Bengt Granqvist.

Kan inte sälja hö

Det är inte heller så enkelt att köpa foder i år, förklarar han.

– Vi vågar inte sälja så mycket. Jag menar att vi måste se att det räcker till våra djur i första hand för det finns inget värre och jag lider med dem som inte har hö till djuren för de finns inget värre än att stå utan mat till djuren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.