Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka skäl brukar anges för namnbyte och varför kan det vara problematiskt att byta namn? Hör Annette C Torensjö, avdelningschef på Institutet för språk och folkminnen, berätta i videon. Foto: SVT

Experten om att byta namn på vägar: ”Tar bort en del av vår tidigare historia”

Publicerad

Moderaterna i Sundsvall vill byta namn på Arthur Engbergs väg.

Men hur vanligt är det egentligen att vägar får nya namn, vilka orsaker till namnbyte finns det – och finns det något problematiskt med att byta ut ett namn?

Den sedan länge avlidne socialdemokratiske politikern Arthur Engberg har en gata uppkallad efter sig i Sidsjöområdet i Sundsvall.

Nu har moderaterna lagt fram ett förslag om att byta namn på gatan med tanke på de antisemitistiska åsikterna Engberg stod för under den tidigare delen av sin karriär, men sedan tog avstånd ifrån i samband med andra världskrigets utbrott.

I videon svarar Annette C Torensjö, avdelningschef på Institutet för språk och folkminnen vid Uppsala universitet på följande frågor om vägnamnsbyten.

1.) Vilka skäl brukar anges när ett namnbyte är aktuellt?

2.) Vad bör kommunen ta hänsyn vid ett eventuellt namnbyte?

3.) Hur ofta går egentligen ett förslag om namnbyte igenom?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.