Väg 1058 mellan Norrbrynge och Öden stängdes av under släckningsarbetet. Foto: Fredrik Forsgren, SVT

Explosionsrisk vid brand – gasflaskor ska skjutas sönder

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen började ett par bilar att brinna nära ett garage i Högbyn öster om Örnsköldsvik. Två gasflaskor med acetylen och syrgas hamnade i branden.

Räddningstjänsten larmades till en fordonsbrand i Högbyn någon mil öster om Örnsköldsvik strax före klockan 12 på måndagen.

– Men branden spred sig mot ett garage och utanför fanns det två gasflaskor. Eftersom vi inte visste första vad de innehöll spärrade vi av platsen med 300 meters radie, berättar Jonas Hägglund, inre befäl på räddningstjänsten i Örnsköldsvik.

Bland annat berördes väg 1058 mellan Norrbrynge och Öden som fick stängas av under släckningsarbetet.

Skjuta på flaskorna

Sedermera kunde man konstatera att flaskorna innehöll acetylen och syrgas, en synnerligen explosiv kombination. Räddningstjänsten kylde ner flaskorna och i normal fall ska de få ligga i 24 timmar innan de kan flyttas men den här gången siktade man på en annan lösning. Bokstavligen.

– Vi har nu fått tag på en skytt med rätt utbildning som skjutit sönder den farliga flaskan så gasen kunde åka ut genom hålet. Nu avvecklar vi och överlämnar till ägaren, samtidigt som avspärrningarna hävs, berättar Hägglund vid 17-tiden.

Ingen person ska ha skadats i samband med branden men två äldre bilar förstördes. Garaget klarade sig också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.