Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör fackliga företrädaren Peter Gustavsson berätta – han menar att inbrottet hos socialtjänsten hör ihop med att det är tillåtet med alkohol i parken utanför kommunhuset. Foto: SVT

Facket kritiskt till Sundsvall kommun: ”Personal ska flyttas på grund av alkoholzonen”

Uppdaterad
Publicerad

Facket är kritiskt till att Sundsvalls kommun tagit beslut om att det är tillåtet med alkohol i parken utanför kommunhuset. Då begärde de en åtgärdsplan och enligt den ska berörd personal flyttas.

– Dessvärre har detta beslut lett till kraftigt försämrad arbetsmiljö för våra medlemmar, säger Peter Gustavsson, ordförande i akademikerförbundet SSR.

Peter Gustavsson berättar att parken tidigare har använts av kommunens personal under somrarna. Men att det inte längre är aktuellt.

Kraftigt försämrad arbetsmiljö

Akademikerförbundet SSR är facket för bland annat socialtjänsten på Sundsvalls kommun.

Alkoholzonen i Sundsvall

De menar att beslutet om alkoholzonen utanför kommunhuset i Sundsvall togs utan samverkan med facket. Facket kommer nu kalla arbetsgivaren, Sundsvalls kommun, till tvistemålsförhandling.

Beslut om parken tas i november

Det är fortfarande inte klart om det fortsatt kommer vara tillåtet med alkohol i parken, utan ett beslut kommer troligtvis tas i kommunfullmäktige den 27 november.

Verksamhetschefen för Barn, unga och familj, Eva Lejion bekräftar att personal kommer flyttas med anledningen att de störs av att ha sina arbetsplatser vid markplan.

– Om parken ska vara kvar, då kan vi inte ha arbetsplatser på markplan, säger hon.

Men detaljerna om flytten är ännu inte är klara.

Här kan du höra de anställdas klagomål.

”Det är kanske inte saker man vill se när man tittar ut ur fönstret”, hör Peter Gustavsson berätta vad socialtjänstens anställda ser utanför fönstret i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alkoholzonen i Sundsvall

Mer i ämnet