Slarv med taksäkerheten kan i förlängningen leda till eldningsförbud.

Fakta om taksäkerhet för fritidshus

Uppdaterad
Publicerad

Om brister i taksäkerheten inte åtgärdas av fastighetsägaren kan sotaren utfärda eldningsförbud.

De nya reglerna om brandskydd och taksäkerhet som infördes 2004 innebär bland annat att brandskyddskontroll av fritidshus ska utföras vart sjätte år.

Ett fritidshus med eldstad ska sotas vart tredje år, eller oftare om man eldar mycket.

När det gäller taksäkerheten ska det finnas ett godkänt glidskydd vid takfoten för lösa markstegar. Det ska också finnas fasta takstegar om takets lutning är sex grader eller mer.

Anmärkning

Om säkerhetsbrister föreligger kan sotaren göra anmärkningar av olika grad – en ”etta” är en anmodan om åtgärder medan en ”tvåa” är av allvarligare art och kan innebära eldningsförbud.

I samtliga fall ska anmärkningarna åtgärdas snarast eller allra senast inför nästa sotning.

Kan få sota själv

Om påtalade brister inte åtgärdats tillnästa sotningstillfälle kan skorstensfejaren efter egen bedömning på plats vägra utföra sotningen om bristerna anses vara allvarliga.

Fastighetsägare kan ansöka hos Räddningsnämnden om att få sota sina fritidshus själva. Man får då genomgå en utbildning för att bli godkänd.

Brandskyddskontroller utförs alltid av sotningsväsendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.