Fållbäck-Svensson om överbeläggningarna

Uppdaterad
Publicerad

Västernorrland är ett av de län som har flest överbeläggningar inom sjukvården enligt den officiella statistik som SVT tagit del av. Men nu tillbakavisar sjukhusdirektören Nina Fållbäck-Svensson siffrorna.

Nina Fållbäck-Svensson anser att de siffror som SVT har fått från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL är felaktig.

– Det som är inrapporterat är inte korrekt. Även om vi har stängda vårdplatser finns det disponibla. Patienterna får den vård de behöver, menar Fållbäck-Svensson.

överbeläggningar i västernorrland

Nationell definition

Hon säger att landstinget rapporterat in saker i systemet som per definition inte är överbeläggningar. Hon poängterar också att det är viktigt att man har en korrekt definition på vad som är överbeläggningar.

– Överbeläggningar vårdas i korridor, eller ligger på annan avdelning än man ska, förklarar Fållbäck-Svensson.

Återkommande problem

Hon kan inte ge någon säker siffra på hur landstinget ligger till nationellt, men det är väl känt att det under det senaste året varit återkommande problem med överbeläggningar. Framför allt för att det är svårt att rekrytera sjuksköterskor.

– Det är jättesvårt att rekrytera och det är ett problem som vi delar med alla andra landsting i Sverige också, säger hon.

Enligt SKL:s statistik har överbeläggningarna på sjukhusen i Västernorrland ökat från 3,6 procent 2014 till 6,6 procent den senaste tolvånadersperioden. Det placerar länet näst högst i Sverigerankingen.

– Det är jättesvårt att säga hur vi ligger till eftersom vi rapporterat på det här sättet men jag vet att vi har problem.

Oro på facket

Men på Vårdförbundet ser man en bekymmersam utveckling med återkommande överbeläggningar på samtliga tre sjukhus.

– Jag tycker sällan vi ser att vi är under 20 på Sundsvalls sjukhus och jag tycker också att Sollefteå och Ö-vik också drabbats mer av överbeläggningar nu, säger Annika Kiel Olsson ordförande på Vårdförbundet i Västernorrland.

Störst risk att vårdas på ”fel” avdelning

På SKL bekfräftar man att landstingen kan rapportera in olika och att syftet med statistiken inte är att jämföra utan att landstingen ska ”utbyta erfarenheter”. De framhåller också att de största patientsäkerhetsriskerna med överbeläggningar uppstår när patienter, på grund av platsbrist, utlokaliseras till avdelningar där de egentligen inte borde vårdas.

– Vi har inte så stora problem med det. Där har vi varit ganska bra och där ligger vi ganska bra till i jämförelserna, säger sjukhusdirektör Nina Fållbäck-Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

överbeläggningar i västernorrland

Mer i ämnet