Foto: SVT/Privat

Fallet Olle Högbom: Sollefteåkvinnans uppgifter nya för polisen

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifterna om ett erkännande på Heta linjen som kanske kan knytas till Olle Högboms försvinnande finns inte i polisens utredningsmaterial.

Efter att SVT Västernorrland i midsommarhelgen publicerat ett reportage om 18-årige Olle Högboms försvinnande 1983 hörde en kvinna av sig till redaktionen med helt nya uppgifter i fallet.

Kvinnan, som i dag är i 55-årsåldern och boende i Sollefteå, berättade att hon en sen kväll i september 1983 ringde Heta linjen – gruppsamtal där hundratals personer kunde medverka. Där hörde kvinnan en man bekänna att han kört ihjäl en annan människa och sedan gömt kroppen.

– Han som ringde var alldeles utom sig. Han grät och hulkade, kunde knappt andas, sade kvinnan till SVT Västernorrland, 36 år senare.

Kvinnan ska ha lagt på luren och omedelbart kontaktat polisen om vad hon hört. Men det var först efteråt som hon insåg att det hela kunde ha med Olle Högboms försvinnande att göra.

Ingen dokumentation

Frågan är då om polisen vid den här tidpunkten kopplade ihop kvinnans uppgifter med Olles försvinnande.

– Jag har letat i utredningsmaterialet men inte hittat någon dokumentation om det här samtalet som hon ska ha överhört på Heta linjen, säger Josefin Perming Tengqvist vid polisen i Västernorrland.

Nya uppgifter

Uppgifterna om erkännandet på Heta linjen är alltså nya för polisens utredare.

– Vi har inga som utreder det här ärendet aktivt just nu men självklart ska vi ta till oss av den här informationen och se vad vi kan göra vidare, säger Tengqvist Perming.

Vill prata med kvinnnan

Polisen behöver också prata med kvinnan för att göra en bedömning av uppgifterna och för att kunna avgöra om det vid tidpunkten för hennes samtal upprättades någon polisanmälan med anledning av det som hon hört.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brottsplats Västernorrland

Mer i ämnet