Tablettmissbrukare krävdes på sex

Fängelse för knarklangare

Uppdaterad
Publicerad

Det blev fyra år och sex månaders fängelse för den 51-årige man från Härnösand som krävt sex som betalning av unga missbrukare.

– Jag har inte hunnit sätta mig in i domen, men jag kan konstatera att vi fick fullt bifall och att det är en väldig lättnad för de här tjejerna. Det är en återupprättelse för dem, säger advokat Johan Sterner.

På onsdagen kom domen mot den 51-årige Härnösandsbon. Han dömdes för grovt narkotikabrott och sexuellt utnyttjande av personer i beroendeställning. Mannen har sålt narkotikaklassade tabletter till unga kvinnliga missbrukare och krävt sex som betalning. Till största delen rör det sig om mycket beroendeframkallande morfinpreparat och Subutex.

Bytte knark mot sex

Ovanligt preparat

Totalt handlar det om överlåtande av narkotika vid 1500 tillfällen i Västernorrland under 2012-2014 och över 4000 tabletter. Det var ett ovanligt narkotikafall i domstolen.

– Ja, en del är att det rör sig om ganska ovanligt preparat och sen är det den här biten med att det gäller utnyttjande av personer i beroendeställning sexuellt då, säger åklagare Malin Löfgren.

Åklagaren yrkade på fem år fängelse och är relativt nöjd med domen.

Sex som betalning

Härnösandsbon har sökt upp unga missbrukare, ofta tjejer, och erbjudit dem narkotikaklassade tabletter.Flera av missbrukarna har varit under behandling och kämpat med att komma ur sitt missbruk, men det har mannen inte brytt sig om. Som betalning från de unga kvinnorna har 51-åringen ofta krävt sex – trots att de haft pengar att betala med.

I domen konstateras att försäljningen varit yrkesmässig och att mannen agerat hänsynslöst mot sina köpare. Han döms för grovt narkotikabrott. 51-åringen döms också för att ha utnyttjat fem unga missbrukare sexuellt.

Läkare granskas

De knarkklassade tabletterna som mannen sålde hämtades ut på apotek via recept. Och Härnösandsbons verksamhet hade inte varit möjlig om han inte haft tillgång till alla recept, utskrivna av olika läkare.

En av de aktuella läkarna granskas av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Han har tidigare fått en varning och riskerar nu att få sin läkarlegitimation återkallad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bytte knark mot sex

Mer i ämnet