Fann 85 000 kr i pappans bankfack – får inte behålla ett öre

Uppdaterad
Publicerad

När Håkan Söderlind skulle tömma sin pappas bankfack hittade han ett kuvert med utgångna sedlar. Han tänkte att det är väl bara att lösa in. Men icke sa nicke.

– Riksbanken ville veta varifrån de kommer och det kan jag inte bevisa, säger Håkan med en suck.

Det är över tio år sedan Håkans pappa avled men bankfacket på Handelsbanken i Husum har blivit kvar. Inte förrän i våras när kontoret stängde och alla bankfack skulle upphöra gjorde Håkan upptäckten, något som allehanda.se var först att berätta.

Kuvert med pengar

– Förutom några fickur och fotonegativ låg det ett kuvert längst in som jag inte tittat så noga på, berättar Håkan Söderlind.

Bakgrunden är penningtvättslagen som gör att Riksbanken vill veta ursprunget på de pengar de växlar in. Att de legat i pappans bankfack i tio år bevisar inget. Är pengarna för gamla är de för gamla.

Behandlar alla lika

– Det viktiga för oss är att vi behandlar alla lika. Vi kan inte säga att den eller den verkar hederlig och den och den inte är det, säger Martin W Johansson på Riksbanken.

När vi hälsar på Håkan Söderlind i Husum har temperaturen krupit ned mot -14. I huset är det varmt men hade Håkan haft de 85 000 kronorna i handen vet han vad han skulle ha gjort...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.