”Får jag jobb slutar jag tigga direkt”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens utredare vill se ett förbud mot tiggeri i Sverige. Det skulle slå hårt mot oss romer säger Alex Bujor i Sundsvall.

Alex Bujor har tillbringat de senaste åren med att tigga på gatorna i Sundsvall. Släkten Bujor från byn Valea Seaca i Rumänien har blivit ett välbekant inslag i sundsvalls gatumiljö.

– Om jag kunde få ett jobb skulle jag sluta tigga direkt säger Alex Bujor.

Rumänienresan – hemma hos tiggarna

Tiggeri är ovärdigt

Alex tycker liksom många andra att det är ovärdigt att människor ska tvingas tigga för sitt uppehälle, men han ser inget annat alternativ för de flesta av romerna från Rumänien. Här i Sverige höjs nu allt fler röster för att införa ett förbud mot tiggeriet.

– Den enda väg till lösning jag kan se är att kriminalisera själva tiggeriet säger Martin Valfridsson, tidigare regeringens tiggerisamordnare, till SVT.

Utredaren har bytt fot

När Martin Valfridsson lämnade över sin slutrapport till regeringen i februari 2016 ville han inte se något förbud mot tiggeri i Sverige.

– Jag tycker inte man ska skänka pengar till tiggarna och myndigheterna måste försvåra deras illegala boenden. Men jag vill inte gå så långt som till ett förbud, sa han till SVT när han var klar med sin utredning.

Kriminella nätverk

Sedan dess har han alltså ändrat uppfattning. Och det efter att Norsk television nyligen sände en granskning som kartlade ett större nätverk av tiggeri och prostitution i norska Bergen.

– Jag har sett samma människohandelsliknande situationer i Sverige och polisen konstaterar också i en kartläggning att det finns säger Martin Valfridsson till SVT.

Överlever på tiggandet

Hur man ska skilja på en tiggande rom från Rumänien och exempelvis en insamlingsbössa från Röda Korset tror Martin Valfridsson går att lösa. Det viktiga är att polisen får möjlighet att avvisa en person som tigger säger han.

När SVT berättar om förslaget för Alex Bujor har han svårt att förstå hur det ska kunna göra livet bättre för honom och hans familj.

– Om jag inte får jobba och inte tigga, hur ska vi då klara att överleva frågar han sig. Jag har två barn hemma i Valea Seaca som jag måste försörja säger Alex Bujor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rumänienresan – hemma hos tiggarna

Mer i ämnet